Kopi? Bing!

dolok-dolok, mun nak minum kopi- ada 2 jak pilihan. kopi biasa dgn nescafe ajak. lepas ya nak minum rasa kopi yg nyaman- mcam biasa kedai kopi apek la jawabnya.

setelah berpuluh tahun kita dibesarkan dengan air kopi-o dan kopi peng, kinek tok dah banyak variant kopi yg terdapat di sekitar kita. dari minuman yg biasa-biasa, kinek tok nya dah jadi minuman standard, ngekot jenis penyediaan kopi nya.

padu ceritanya tek, lain cara molah/nyampor kopi nya, lain lah juak rasa nya. bukan nya “asal kopi, nyalah ya”.

based kepada air kopi tok adalah espresso. dari espresso tok lah datang cappuccino, cafe latte, mocha ataupun americano. mun sik silap ada 12 jenis penyediaan.

Banyak juak branding coffee tok antaranya Coffee Bean, Starbuck dan beberapa giklah nama-nama besar.

di Kuching, ada sebuah franchais coffee tok yg dikenali as Bing!Coffee. Mungkin namanya sik lah se-gah nama-nama besar lain, tapi nya boleh jadi tempat alternatif kepada pengemar-pengemar kopi, bak kata urg “melari rasa” dan juak boleh jadi pilihan utama mereka yg minat minum kopi tok.

IMG_0115.JPG

Bing! coffee ada beberapa cawangan di sekitar Kuching.  As a franchais, sememangnya semua menunya sama di setiap branch. ada di jln airport, the hills, padungan, 101 sebelum BDC dan juak di jln keretapi.

IMG_0105.JPG

Setup kedai nya ada campuran macam rah ruang tamu di rumah dgn kedai biasa. nya lebih kepada tempat lepak dari kedai makan biasa.

Selain variant coffee, Bing!Coffee ada juak nyedia minuman lain mcm chocolate, caramel & mcm biasa- air gas @ soft drinks. Sidak ada juak molah pastry @ mcm roti2 , burgers, pie dan biscuit dan juak salad pakey nimpak menu air kopi sidak.

nama-nama makanan sidak tok pun lebih kepada nama-nama italian food macam lasagna, panini, banini selain chocolate brownies dan cheese cake sidak.

IMG_0101.JPG

Andai kata berkesempatan, jgn ndak-ndak ktk org sik singgah di Bing!Coffee. mun sik nyaman urang sikkan rekomen, dan boleh dikatakan mun ktk org nak carik “crossover” antara coffee, cake & hang out. Bing!Coffee lah jawapan nya.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *